Według ostatnich danych Komisji Europejskiej w I kwartale 2013 r. kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa łącznie około 78 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, tj. o 16,1% więcej niż w analogicznym okresie 2012 r. Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano z Brazylii (około 35 tys. ton), Urugwaju (14,2 tys. ton) oraz z Argentyny (11,6 tys.
ton). Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie blisko 78%. W omawianym okresie zaimportowano także po około 5 tys. ton wołowiny z Australii oraz ze Stanów Zjednoczonych. Import tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii wyniósł nieco ponad 3 tys. ton, natomiast dostawy z Namibii oraz ze Szwajcarii wyniosły odpowiednio 2,1 tys. ton oraz 1,1 tys. ton.
W omawianym okresie kraje Wspólnoty (UE-27) wyeksportowały łącznie ponad 101,6 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 13,4% mniej niż przed rokiem. Dostawy na główny dotychczas rynek zbytu, tj. do Turcji obniżyły się aż o 89,3% do 2,6 tys. ton. Handel z Rosją zmniejszył się o 21,3% do około 16 tys. ton. Spadły także unijne dostawy żywca oraz mięsa wołowego do Chorwacji (o 34,8% do 3,2 tys. ton). Więcej tych towarów trafiło z Unii do Szwajcarii (o 28,1% do 5,6 tys. ton), Libanu (o 89,1% do około 5 tys. ton) oraz do Algierii (o 118,8% do 5,8 tys. ton). Pomimo odnotowania szeregu spadków w handlu Unia pozostała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami.
Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Komisji Europejskiej