Według wstępnych danych Komisji Europejskiej, średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku UE w marcu br. wyniosła 193,7 EUR/100 kg i nieznacznie (o 0,6%) wzrosła wobec lutego i o 0,3% wobec marca 2013 r. W stosunku do średniej z tego samego okresu z lat 2009-13 notowania kurcząt były o 8% wyższe. W marcu br. kurczęta podrożały w skali miesiąca w 13 państwach członkowskich, w największym stopniu w Hiszpanii (+4%). W 12 krajach ceny spadły, najbardziej na Słowacji (-7%). Notowania polskich kurcząt obniżyły się o 3% do 136,8 EUR/100 kg i pozostały najniższe w całym ugrupowaniu (71% średniej unijnej), przed bułgarskimi i litewskimi. Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Finlandii i Niemczech (263-167 EUR/100 kg). W kwietniu ceny drobiu mogą ponownie nieznacznie wzrosnąć ze względu na okres Świąt Wielkanocnych. Duże zapotrzebowanie na drób na unijnym rynku wewnętrznym oraz na eksport do krajów trzecich jest czynnikiem wzmacniającym ceny kurcząt, jak podaje FAMMU/FAPA.