WedÅ‚ug wstÄ™pnych danych Komisji Europejskiej, Å›rednia cena sprzedaży kurczÄ…t brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku UE w marcu br. wyniosÅ‚a 193,7 EUR/100 kg i nieznacznie (o 0,6%) wzrosÅ‚a wobec lutego i o 0,3% wobec marca 2013 r. W stosunku do Å›redniej z tego samego okresu z lat 2009-13 notowania kurczÄ…t byÅ‚y o 8% wyższe. W marcu br. kurczÄ™ta podrożaÅ‚y w skali miesiÄ…ca w 13 paÅ„stwach czÅ‚onkowskich, w najwiÄ™kszym stopniu w Hiszpanii (+4%). W 12 krajach ceny spadÅ‚y, najbardziej na SÅ‚owacji (-7%). Notowania polskich kurczÄ…t obniżyÅ‚y siÄ™ o 3% do 136,8 EUR/100 kg i pozostaÅ‚y najniższe w caÅ‚ym ugrupowaniu (71% Å›redniej unijnej), przed buÅ‚garskimi i litewskimi. NajwiÄ™cej za kurczÄ™ta pÅ‚acono tradycyjnie w Finlandii i Niemczech (263-167 EUR/100 kg). W kwietniu ceny drobiu mogÄ… ponownie nieznacznie wzrosnąć ze wzglÄ™du na okres ÅšwiÄ…t Wielkanocnych. Duże zapotrzebowanie na drób na unijnym rynku wewnÄ™trznym oraz na eksport do krajów trzecich jest czynnikiem wzmacniajÄ…cym ceny kurczÄ…t, jak podaje FAMMU/FAPA.