UE - spadek cen wieprzowiny w lutym br., wzrost w I połowie marca br. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

UE - spadek cen wieprzowiny w lutym br., wzrost w I połowie marca br.

W lutym br. średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Wspólnoty kształtowała się na poziomie 155,50 EUR/100 kg, tj. o 3,1% niższym niż w styczniu br. Spadek ten wynikał bezpośrednio z rosyjskiego embarga wprowadzonego pod koniec stycznia na eksport wieprzowiny z Unii, czego powodem było wykrycie przypadków afrykańskiego pomoru świń u dzików w Polsce oraz na Litwie. Pomimo, iż w lutym br. średnia cena wieprzowiny we Wspólnocie była o 8,9% niższa niż przed rokiem, to okazuje się, że w porównaniu ze średnią ceną z ostatnich pięciu lat (dla tego miesiąca) przewyższała ją o około 5%. W lutym br. największą miesięczną dynamikę spadku cen spośród czołowych producentów wieprzowiny w UE zanotowano w Polsce (-7,5%), Holandii (-4,8%), we Francji (-2,7%), w Niemczech (-2,6%), Wielkiej Brytanii (-2,5%) oraz w Danii (-2,4%). W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w lutym br. obniżyła się do poziomu 147,33 EUR/100 kg, tj. była o 5,3% niższa od średniej dla całej Wspólnoty. W omawianym okresie cena reprezentatywna wieprzowiny wzrosła jedynie w Hiszpanii oraz na Cyprze, natomiast na Malcie pozostała na niezmienionym poziomie. Druga dekada marca br. przyniosła normowanie się sytuacji na wspólnotowym rynku wieprzowiny, a ceny tego gatunku mięsa ponownie zaczęły rosnąć. Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny dla całej Unii (11 tydzień) wzrosła do poziomu 158,79 EUR/100 kg, natomiast w Polsce zwiększyła się do 157,32 EUR/100 kg, jak podaje FAMMU/FAPA.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.