W lutym br. średnia cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Wspólnoty kształtowała się na poziomie 155,50 EUR/100 kg, tj. o 3,1% niższym niż w styczniu br. Spadek ten wynikał bezpośrednio z rosyjskiego embarga wprowadzonego pod koniec stycznia na eksport wieprzowiny z Unii, czego powodem było wykrycie przypadków afrykańskiego pomoru świń u dzików w Polsce oraz na Litwie. Pomimo, iż w lutym br. średnia cena wieprzowiny we Wspólnocie była o 8,9% niższa niż przed rokiem, to okazuje się, że w porównaniu ze średnią ceną z ostatnich pięciu lat (dla tego miesiąca) przewyższała ją o około 5%. W lutym br. największą miesięczną dynamikę spadku cen spośród czołowych producentów wieprzowiny w UE zanotowano w Polsce (-7,5%), Holandii (-4,8%), we Francji (-2,7%), w Niemczech (-2,6%), Wielkiej Brytanii (-2,5%) oraz w Danii (-2,4%). W Polsce średnia cena reprezentatywna wieprzowiny w lutym br. obniżyła się do poziomu 147,33 EUR/100 kg, tj. była o 5,3% niższa od średniej dla całej Wspólnoty. W omawianym okresie cena reprezentatywna wieprzowiny wzrosła jedynie w Hiszpanii oraz na Cyprze, natomiast na Malcie pozostała na niezmienionym poziomie. Druga dekada marca br. przyniosła normowanie się sytuacji na wspólnotowym rynku wieprzowiny, a ceny tego gatunku mięsa ponownie zaczęły rosnąć. Średnia cena reprezentatywna wieprzowiny dla całej Unii (11 tydzień) wzrosła do poziomu 158,79 EUR/100 kg, natomiast w Polsce zwiększyła się do 157,32 EUR/100 kg, jak podaje FAMMU/FAPA.