UE- spadek eksportu wieprzowiny w styczniu i lutym 2013 r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

UE- spadek eksportu wieprzowiny w styczniu i lutym 2013 r.

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych dwóch miesiącach br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich 488,7 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 5,7% mniej niż w tym samym okresie 2012 r.

W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (44%) i mrożona wieprzowina (42%), których wyekspediowano odpowiednio o 1% i 9% mniej niż rok wcześniej. O ponad połowę niższe (-67%) były wysyłki żywca trzody chlewnej, z uwagi na obniżenie pogłowia tych zwierząt w UE, spadł również wywóz świeżego mięsa (-7%). Wyższy był natomiast eksport kiełbas i przetworów (+7%). Najwięcej produktów z sektora wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Francja i Holandia. Większość głównych eksporterów unijnych zanotowała
spadki wywozu, z wyjątkiem Niemiec, Polski i Wielkiej Brytanii.

W strukturze sprzedaży z Polski dominowało mięso mrożone (48%) i słonina (17%). Zmieniła się nieco struktura geograficzna
eksportu – największym odbiorcą stały się Chiny, gdzie dostawy wzrosły w ciągu roku o 69% do 120 tys. ton, stanowiąc niemal jedną czwartą całkowitego wywozu. Na drugie miejsce z pierwszego przesunęła się Rosja, gdzie sprzedaż obniżyła się o 19% do 109 tys. ton. Niższe były również dostawy do Hongkongu (-31%), Korei Płd. (-51%), na Ukrainę (-2%) i Białoruś (-38%).
Wzrósł natomiast wywóz m.in. do Japonii (+3%), Angoli (+5%), Australii (+15%) i na Filipiny (+4%).

W styczniu i lutym br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 5,9 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (59%) oraz mięso mrożone (29%). Największymi dostawcami wieprzowiny do UE były tradycyjnie Szwajcaria i Chile.


Źródło: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.