WedÅ‚ug danych Komisji Europejskiej, w pierwszych dwóch miesiÄ…cach br. UE wyeksportowaÅ‚a na rynki krajów trzecich 488,7 tys. ton żywca, miÄ™sa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 5,7% mniej niż w tym samym okresie 2012 r.
W strukturze towarowej sprzedaży najwiÄ™kszy udziaÅ‚ miaÅ‚y podroby i tÅ‚uszcze (44%) i mrożona wieprzowina (42%), których wyekspediowano odpowiednio o 1% i 9% mniej niż rok wczeÅ›niej. O ponad poÅ‚owÄ™ niższe (-67%) byÅ‚y wysyÅ‚ki żywca trzody chlewnej, z uwagi na obniżenie pogÅ‚owia tych zwierzÄ…t w UE, spadÅ‚ również wywóz Å›wieżego miÄ™sa (-7%). Wyższy byÅ‚ natomiast eksport kieÅ‚bas i przetworów (+7%). NajwiÄ™cej produktów z sektora wieprzowiny sprzedaÅ‚y na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Francja i Holandia. WiÄ™kszość gÅ‚ównych eksporterów unijnych zanotowaÅ‚a
spadki wywozu, z wyjÄ…tkiem Niemiec, Polski i Wielkiej Brytanii.
W strukturze sprzedaży z Polski dominowało mięso mrożone (48%) i słonina (17%). Zmieniła się nieco struktura geograficzna
eksportu – najwiÄ™kszym odbiorcÄ… staÅ‚y siÄ™ Chiny, gdzie dostawy wzrosÅ‚y w ciÄ…gu roku o 69% do 120 tys. ton, stanowiÄ…c niemal jednÄ… czwartÄ… caÅ‚kowitego wywozu. Na drugie miejsce z pierwszego przesunęła siÄ™ Rosja, gdzie sprzedaż obniżyÅ‚a siÄ™ o 19% do 109 tys. ton. Niższe byÅ‚y również dostawy do Hongkongu (-31%), Korei PÅ‚d. (-51%), na UkrainÄ™ (-2%) i BiaÅ‚oruÅ› (-38%).
WzrósÅ‚ natomiast wywóz m.in. do Japonii (+3%), Angoli (+5%), Australii (+15%) i na Filipiny (+4%).
W styczniu i lutym br. paÅ„stwa UE zakupiÅ‚y w krajach trzecich 5,9 tys. ton żywca, miÄ™sa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowaÅ‚y podroby i tÅ‚uszcze (59%) oraz miÄ™so mrożone (29%). NajwiÄ™kszymi dostawcami wieprzowiny do UE byÅ‚y tradycyjnie Szwajcaria i Chile.
ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA na podst. danych Komisji Europejskiej