Według danych Komisji Europejskiej, średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku UE w lutym br. wyniosła 192,5 EUR/100 kg i była o 0,5% wyższa niż przed miesiącem i o 0,2% wyższa niż przed rokiem. W stosunku do średniej z tego samego okresu w ciągu ostatnich pięciu lat ceny były o 8% wyższe. W lutym br. kurczęta podrożały w skali miesiąca w 15 państwach członkowskich, w największym stopniu w Polsce (+8,2% do 141 EUR/100 kg) i na Łotwie (+5,7%). Ceny polskich kurcząt pozostały jednak najniższe w całym ugrupowaniu (73% średniej unijnej), przed litewskimi i bułgarskimi. Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Finlandii i Niemczech (266 EUR/100 kg). Duże zapotrzebowanie na drób na rynkach zagranicznych jest czynnikiem wzmacniającym ceny kurcząt w UE, jak podaje FAMMU/FAPA.