Według danych Komisji Europejskiej, w 2014 r. UE wyeksportowała do krajów trzecich ponad 1,4 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu – o 5,2% więcej niż 2013 r, informuje FAMMU/FAPA.
Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym drobiem wzrosło w skali roku o 9,6% do 685,6 tys. ton. W strukturze towarowej wolumenu wywozu dominowały mięso, podroby i przetwory z kurcząt (85% ogółu eksportu drobiu ogółem), których sprzedaż poza UE zwiększyła się o 6,6% do ponad 1,2 mln ton. Spadł natomiast wywóz produktów z indyków (-1,3% do 140,4 tys. ton), kaczek (-16,4% do 7,1 tys. ton) oraz gęsi (-30,9% do 2,8 tys. ton). Wysyłki żywca wzrosły o 10,9% do 14,8 tys. ton. Największe ilości drobiu wyekspediowały poza ugrupowanie Francja, Holandia, Polska, Niemcy, Belgia i Wielka Brytania. Udział Polski w unijnym wywozie wyniósł 11%, a w ciągu roku dostawy zwiększyły się o 28%. Największymi odbiorcami drobiu z UE w 2014 r. były kraje afrykańskie – RPA i Benin. Ważnym odbiorcą stal się ponownie Hongkong, po spadku wywozu obserwowanym w 2013 r. i na początku 2014 r. Wysyłki do Arabii Saudyjskiej, głównego importera drobiu z UE w 2013 r., obniżyły się natomiast, z uwagi na spadek dostaw od głównego eksportera na ten rynek – Francji. Obniżył się również znacznie wywóz do Rosji, ze względu na zakaz importu mięsa drobiu z UE wprowadzony w sierpniu 2014 r. Mniejsza była również sprzedaż do Jemenu, Ghany, Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Chin.
Import sektora drobiu z krajów trzecich do UE w 2014 r. wyniósł 778,2 tys. ton i był o 0,7% wyższy niż przed rokiem. Pozycję największego dostawcy drobiu na rynek unijny utrzymała Brazylia (57% całkowitego przywozu), przy 3,6% spadku wysyłek w skali roku do ok. 444 tys. ton. Zakupy w Tajlandii, u drugiego eksportera drobiu na rynek unijny, wzrosły w ciągu roku o 4% do 253,4 tys. ton. Zwiększył się również import z Chin (+8,3% do 26 tys. ton), głównie przetworów z kurcząt, a obniżył z Chile (-19% do 19 tys. ton).