WedÅ‚ug danych AmerykaÅ„skiej Federacji Eksporterów MiÄ™sa (USMEF), w ciÄ…gu pierwszych piÄ™ciu miesiÄ™cy br. USA wyeksportowaÅ‚y 964,6 tys. ton wieprzowiny – o 9% wiÄ™cej niż w tym samym okresie 2013 r., podaje do wiadomoÅ›ci FAMMU/FAPPA. Wartość wysyÅ‚ek wzrosÅ‚a o 15% do 2,8 mld USD. NajwiÄ™kszym odbiorcÄ… pod wzglÄ™dem wolumenu wywozu byÅ‚ Meksyk, a wartoÅ›ciowo – Japonia. Wzrost eksportu na rynek meksykaÅ„ski to efekt coraz wyższego spożycia wieprzowiny w tym kraju oraz zwyżki cen. Podaż miÄ™sa z krajowej produkcji jest natomiast ograniczona ze wzglÄ™du na wpÅ‚yw epidemii biegunki epidemicznej Å›wiÅ„ (PED). Problemy z wirusem PED w Japonii także wpÅ‚ynęły na spadek produkcji i wzrost cen w Japonii. Wysoka dynamika wzrostu sprzedaży do Korei PÅ‚d. zostaÅ‚a spowodowana zwyżkÄ… cen na tym rynku. Spadek notowaÅ„ i nadpodaż wieprzowiny w Chinach byÅ‚y natomiast powodem niższych wyników amerykaÅ„skiego eksportu w tym kierunku. W omawianym okresie tego roku USA ulokowaÅ‚y na rynkach zagranicznych ok. 28% krajowej produkcji wieprzowiny.