Według danych Amerykańskiej Federacji Eksporterów Mięsa (USMEF), w ciągu pierwszych pięciu miesięcy br. USA wyeksportowały 964,6 tys. ton wieprzowiny – o 9% więcej niż w tym samym okresie 2013 r., podaje do wiadomości FAMMU/FAPPA. Wartość wysyłek wzrosła o 15% do 2,8 mld USD. Największym odbiorcą pod względem wolumenu wywozu był Meksyk, a wartościowo – Japonia. Wzrost eksportu na rynek meksykański to efekt coraz wyższego spożycia wieprzowiny w tym kraju oraz zwyżki cen. Podaż mięsa z krajowej produkcji jest natomiast ograniczona ze względu na wpływ epidemii biegunki epidemicznej świń (PED). Problemy z wirusem PED w Japonii także wpłynęły na spadek produkcji i wzrost cen w Japonii. Wysoka dynamika wzrostu sprzedaży do Korei Płd. została spowodowana zwyżką cen na tym rynku. Spadek notowań i nadpodaż wieprzowiny w Chinach były natomiast powodem niższych wyników amerykańskiego eksportu w tym kierunku. W omawianym okresie tego roku USA ulokowały na rynkach zagranicznych ok. 28% krajowej produkcji wieprzowiny.