W 2016 r. wartość eksportu towarów rolno-spożywczych ze Wspólnoty osiągnęła rekordową sumę 130 mld 737 mln EUR, przewyższając o 1,3% lub 1 mld 708 mln EUR wartość eksportu rok wcześniej. Największy wzrost wartości wywozu tych towarów odnotowano w przypadku eksportu do Stanów Zjednoczonych (+1 mld 258 mln EUR) oraz Chin (+1 mld 60 mln EUR). Redukcję wartości eksportu odnotowano natomiast do Hongkongu (-799 mln EUR), Algierii (-624 mln EUR) oraz do Egiptu (-474 mln EUR). W tym samym okresie wartość importu towarów rolno-spożywczych do Wspólnoty obniżyła się o 1,5% do 111 mld 945 mln EUR. Tym samym nadwyżka w handlu omawianymi towarami osiągnęła poziom 18 mld 792 mln EUR wobec 15 mld 349 mln EUR w 2015 r.
Pod względem struktury towarowej, największy wzrost wartości wywozu dotyczył wieprzowiny (+1 mld 282 mln EUR), podrobów, tłuszczów zwierzęcych oraz innego mięsa (+530 mln EUR), żywych zwierząt (+226 mln EUR) oraz karmy dla zwierząt (+207 mln EUR). Obniżyła się zaś wartość wywozu skór i skórek o 41% lub 1,2 mld EUR oraz mięsa drobiu o 10% lub 165 mln EUR.
Źródło: FAMMU/FAPA