Według danych Ministerstwa Finansów w 2024 r. wartość wyeksportowanych z Polski produktów mięsnych była o 8,4% większa niż w 2023 r. i wyniosła 10,9 mld EUR (ponad 47 mld zł). Jednocześnie przychody uzyskane ze sprzedaży zagranicznej tej grupy produktów miały największy (20%) udział w polskim eksporcie rolno-spożywczym ogółem.
Sprzedaż zagraniczna asortymentu drobiowego generowała największe przychody (51%) w grupie produktów mięsnych. W 2024 r. z Polski wyeksportowano 2,3 mln ton mięsa, przetworów i żywca drobiowego (w ekwiwalencie tuszek), o 8% więcej niż w 2023 r., a przychody z tego tytułu wzrosły o 10% r/r, do 5,6 mld EUR (24 mld zł). Jednocześnie do Polski zaimportowano 191 tys. ton drobiu, o 9% mniej niż przed rokiem.
Wolumen eksportu produktów wołowych i cielęcych z Polski zwiększył się o 4%, do 541 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), a przychody – o 9%, do ponad 2,7 mld EUR (11,9 mld zł).
Większy niż przed rokiem (o 9%) był też import asortymentu wołowego i cielęcego, który wyniósł 76,7 tys. ton, a wydatki z tego tytułu wzrosły o 14%, do 360 mln EUR. Mięsa, przetworów i tłuszczów wieprzowych oraz żywca wyeksportowano 644 tys. ton (w ekwiwalencie tusz), o 10% więcej niż w 2023 r., a wartość eksportu tego asortymentu osiągnęła blisko 2,1 mld EUR (8,9 mld zł) – o 6% więcej r/r.
W całym 2024 r. do Polski sprowadzono 962 tys. ton produktów wieprzowych, o 3,5% więcej niż przed rokiem za 2,8 mld EUR (12,2 mld zł). Wartość produktów wieprzowych była o 1% większa r/r.
Około 535 mln EUR (5% udziału w wartości) wyniosły przychody z eksportu pozostałych gatunków mięs, przetworów i żywca.
Źródło: KOWR