W 2014 r. wewnątrzunijny handel wieprzowiną wzrósł o 2%, czemu sprzyjały nieznacznie wyższa produkcja oraz obniżenie wysyłek na rynki trzecie. Handel wieprzowiną między państwami UE jest ponad trzykrotnie wyższy niż sprzedaż poza ugrupowanie i co roku przekracza 5 mln ton.
Ponad 80% wysyłek pochodzi z 6 krajów, będących największymi eksporterami. Z samych Niemiec pochodzi jedna czwarta sprzedaży. Francja, po raz pierwszy od 2000 r., zakupiła na rynkach innych państw UE więcej wieprzowiny niż wysłała. Biorąc jednak pod uwagę wysyłki do krajów trzecich, była jednak nadal eksporterem netto, podobnie jak Węgry i Finlandia. Irlandia była jedynym państwem UE, które było eksporterem netto na rynek unijny. Ze wszystkich członków ugrupowania, 22 państwa UE były importerami netto z rynku unijnego.
Najwięcej wieprzowiny na rynku wewnętrznym zakupiły Włochy (ponad 1 mln ton), Polska i Wielka Brytania, a najmniej Malta (ok. 5 tys. ton).
Źródło: FAMMU/FAPA