Przygotowanie smacznego, a zarazem sycÄ…cego kebaba wymaga doboru odpowiedniego miÄ™sa. Tradycyjna potrawa przyrzÄ…dzana jest z baraniny lub kurczaka. Ważne jest, aby miÄ™so nie zostaÅ‚o wczeÅ›niej przemielone. OczywiÅ›cie dopuszczalne jest również stosowanie innych gatunków miÄ™s, a wiÄ™c wszystko zależy od rodzaju tureckiego specjaÅ‚u.
Z czego robi siÄ™ kebab?
Prawdziwy kebab robi siÄ™ z miÄ™sa, które opiekane jest na specjalnym rożnie obrotowym. Najczęściej jest on podawany w picie, jednak nie jest to warunek konieczny. Nie można nie wspomnieć o dodatku warzyw oraz sosów. Receptury sÄ… modyfikowane, wiÄ™c wiele zależy od tego, gdzie zostaÅ‚a wykonana potrawa. Na specjalnÄ… uwagÄ™ zasÅ‚uguje odmiana z kasza bulgur czy też kebab zawijany w ciasto francuskie. Jest w czym wybierać!
Jakie gatunki mięs do kebaba?
Kebab wykonywany jest nie tylko z baraniny oraz kurczaka, ale także woÅ‚owiny, jagniÄ™ciny czy też dziczyzny. Ważne jest to, aby miÄ™so zostaÅ‚o wÅ‚aÅ›ciwie przygotowane, co nie zawsze jest proste. W tanich budkach z kebabem bardzo czÄ™sto serwowane jest najtaÅ„sze miÄ™so, które stanowi połączenie wielu gatunków. WÅ‚aÅ›nie dlatego należy wybierać sprawdzone lokale gastronomiczne, które stosujÄ… wyłącznie wysokiej klasy produkty spożywcze. Wiele osób decyduje siÄ™ również przyrzÄ…dzić kebab samodzielnie w warunkach domowych.