W marcu br. indeks FAO światowych cen żywności obniżył się wobec zmienionej wartości z lutego
o 2,8% (4,8 pp.) do 171 pkt. W skali roku żywność była jeszcze droższa o 13,4%. W marcu br. najbardziej spadły ceny cukru (-10,9%) i olejów roślinnych (-6,2%), a także w mniejszym stopniu produktów mleczarskich (-2,3%) oraz zbóż (-1,8%). Podrożało natomiast nieznacznie mięso (+0,7% do 163,2 pkt). Ceny mięsa są obecnie o 12% wyższe niż przed rokiem.
W sektorze mięsnym wzrosły ceny wołowiny i wieprzowiny. Wołowina drożeje z uwagi na odbudowę stada bydła w Australii i ograniczenia podaży eksportowej. Zwyżka notowań wieprzowiny jest efektem wzmożonego popytu ze strony krajów azjatyckich, zwłaszcza Chin. Na rynkach drobiu i mięsa owczego sytuacja popytowo-podażowa jest obecnie zrównoważona, a ruchy cenowe niewielkie.
Źródło: FAMMU/FAPA