W marcu br. indeks FAO światowych cen żywności obniżył się wobec zmienionej wartości z lutego
o 2,8% (4,8 pp.) do 171 pkt. W skali roku żywność byÅ‚a jeszcze droższa o 13,4%. W marcu br. najbardziej spadÅ‚y ceny cukru (-10,9%) i olejów roÅ›linnych (-6,2%), a także w mniejszym stopniu produktów mleczarskich (-2,3%) oraz zbóż (-1,8%). PodrożaÅ‚o natomiast nieznacznie miÄ™so (+0,7% do 163,2 pkt). Ceny miÄ™sa sÄ… obecnie o 12% wyższe niż przed rokiem.
W sektorze miÄ™snym wzrosÅ‚y ceny woÅ‚owiny i wieprzowiny. WoÅ‚owina drożeje z uwagi na odbudowÄ™ stada bydÅ‚a w Australii i ograniczenia podaży eksportowej. Zwyżka notowaÅ„ wieprzowiny jest efektem wzmożonego popytu ze strony krajów azjatyckich, zwÅ‚aszcza Chin. Na rynkach drobiu i miÄ™sa owczego sytuacja popytowo-podażowa jest obecnie zrównoważona, a ruchy cenowe niewielkie.
ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA