W dniach 14-17 lutego 2023 r. w Ustroniu odbyÅ‚o siÄ™ Polsko-WÄ™gierskie Seminarium Naukowe w ramach XV SzkoÅ‚y Zimowej im. prof. Mariana Różyckiego pt. „Wieprzowina najwyższej jakoÅ›ci – charakterystyka, identyfikacja, wiarygodność”. Podczas wydarzenia KOWR zaprezentowaÅ‚ pilotażowy projekt Paszportyzacja polskiej żywnoÅ›ci.
Organizatorem seminarium byÅ‚ Instytut Zootechniki PIB w Krakowie – ZakÅ‚ad Hodowli Trzody Chlewnej we wspóÅ‚pracy z Zachodniopomorskim Uniwersytetem Technologicznym w Szczecinie – KatedrÄ… Nauk o ZwierzÄ™tach Monogastrycznych z PracowniÄ… Hodowli Trzody Chlewnej i KatedrÄ… Genetyki oraz Szkołą GÅ‚ównÄ… Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie – KatedrÄ… Hodowli ZwierzÄ…t.
W wydarzeniu uczestniczyÅ‚o szerokie grono fachowców zwiÄ…zanych z chowem i hodowlÄ… Å›wiÅ„, w tym licznÄ… grupÄ™ stanowili przedstawiciele WÄ™gierskiego Uniwersytetu Rolniczo-Przyrodniczego oraz stowarzyszeÅ„ hodowców Å›wiÅ„. Uczestnicy seminarium mieli możliwość poszerzenia wiedzy w zakresie perspektyw dla uzyskiwania miÄ™sa poza hodowlami oraz na temat wad produkcyjnych wystÄ™pujÄ…cych podczas hodowli Å›wiÅ„. Uczestnicy mogli siÄ™ także dowiedzieć jak funkcjonuje przemysÅ‚ wieprzowy na WÄ™grzech oraz jak prowadzona jest edukacja, badania i hodowla w wÄ™gierskim sektorze trzody chlewnej.
Ważnym punktem seminarium byÅ‚o przedstawienie informacji na temat innowacyjnych rozwiÄ…zaÅ„, które majÄ… na celu wsparcie jakoÅ›ci polskiej wieprzowiny. Anna MÄ…czka, ZastÄ™pca Dyrektora Departamentu Innowacji KOWR, przybliżyÅ‚a koncepcjÄ™ projektu Paszportyzacja polskiej żywnoÅ›ci, jako innowacyjnego narzÄ™dzia, które ma na celu wsparcie polskich producentów rolnych w poÅ›wiadczaniu jakoÅ›ci i bezpieczeÅ„stwa wytwarzanej przez nich żywnoÅ›ci, przedstawiÅ‚a genezÄ™ powstania projektu, fazy jego realizacji oraz korzyÅ›ci jakie można osiÄ…gnąć po jego ewentualnym wdrożeniu. NastÄ™pnie temat paszportyzacji zostaÅ‚ rozbudowany w prezentacji Zleceniobiorcy pilotażu projektu, tj. Naukowej i Akademickiej Sieci Komputerowej – PaÅ„stwowego Instytutu Badawczego, który przedstawiÅ‚ rolÄ™ administracji publicznej w „paszportyzacji żywnoÅ›ci” oraz poinformowaÅ‚ o stanie obecnym, perspektywach i doÅ›wiadczeniach uzyskanych podczas realizacji tego projektu.
ŹródÅ‚o: KOWR