Krajowe ceny zakupu żywca wieprzowego, po wzroście odnotowanym w lutym, w pierwszym tygodniu marca br. uległy obniżeniu. Zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 3–9.03.2025 r. kupowały trzodę chlewną przeciętnie po 5,77 zł/kg, o 1% taniej niż tydzień wcześniej, ale o 4% drożej przed miesiącem. Cena żywca wieprzowego była o 20,5% niższa niż przed rokiem.
Na rynku unijnym średnia cena zakupu świń rzeźnych w pierwszym tygodniu marca br. nie uległa istotnej zmianie i ukształtowała się na poziomie 182,20 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej wobec 182,02 EUR/100 kg tydzień wcześniej (wzrost o 0,1%). Była ona o blisko 2% wyższa niż przed miesiącem, ale o 16% niższa niż przed rokiem.
W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w euro wyniosła 180,74 EUR/100 kg i była o 1% niższa niż średnio w UE oraz o 10% niższa niż w Hiszpanii, ale o blisko 1% wyższa niż w Niemczech i o 10% wyższa niż w Danii.
Półtusze wieprzowe zbywano średnio po 8,68 zł/kg, o 5 gr/kg taniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 6% drożej niż przed miesiącem. Jednocześnie półtusze wieprzowe były o 18,5% tańsze niż w analogicznym okresie 2024 r.
Źródło: KOWR