Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa indeks cen produktów mięsnych FAO w lutym 2025 r. wyniósł 118,0 pkt i był zbliżony do notowanego w styczniu br., ale o 5,4 pkt wyższy niż przed rokiem.
Na wartość indeksu cen produktów mięsnych FAO miały wpływ głównie niższe światowe ceny drobiu i wieprzowiny przy wzroście cen wołowiny i mięsa owczego. Spadek cen drobiu był konsekwencją dużej dostępności tego mięsa na rynku międzynarodowym, głównie z Brazylii, pomimo pojawiających się nowych ognisk grypy ptaków na rynkach niektórych światowych producentów. Jednocześnie spadek cen wieprzowiny był skutkiem niższych notowań w Unii Europejskiej, a także nadwyżek wywołanych ograniczeniami handlowymi na niemiecką wieprzowinę po wykryciu pryszczycy.
Wzrost cen wołowiny był efektem silnego globalnego popytu, zwłaszcza ze strony Stanów Zjednoczonych, przy jednoczesnym wzroście cen w Australii.
Z kolei wzrost cen mięsa owczego wynikał z ograniczonych dostaw z Nowej Zelandii, choć wyższy ubój w Australii częściowo złagodził skalę podwyżek.
Źródło: KOWR