Posadzki do poszczególnych stref produkcyjnych – wywiad z panem Piotrem Jakóbczakiem, Dyrektorem Sprzedaży Flowcrete, Tremco CPG Poland - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Posadzki do poszczególnych stref produkcyjnych – wywiad z panem Piotrem Jakóbczakiem, Dyrektorem Sprzedaży Flowcrete, Tremco CPG Poland

Posadzki do poszczególnych stref produkcyjnych – wywiad z panem Piotrem Jakóbczakiem, Dyrektorem Sprzedaży Flowcrete, Tremco CPG Poland

Remigiusz Zagraba: Dzień dobry, dziękuję, że zgodził się Pan na rozmowę. Tematem naszej rozmowy są posadzki żywiczne w zakładach mięsnych. Na co należy zwrócić szczególną uwagę przy wyborze posadzki do zakładów produkcji mięsa?

Piotr Jakóbczak: Dzień dobry, dziękuję za zaproszenie. Posadzki w zakładach mięsnych muszą przede wszystkim spełniać surowe wymagania dotyczące higieny. Kluczowe jest jej utrzymanie, co jest możliwe dzięki m.in. bezspoinowym, trwałym i łatwym do czyszczenia systemom żywicznym. Równie istotne jest dobranie systemu odpowiedniego do warunków pracy w danej strefie, takich jak obciążenia mechaniczne, chemiczne czy termiczne.

R.Z.: Wspomniał Pan o różnych strefach zakładów mięsnych. Czy mógłby Pan wyjaśnić, jakie posadzki są rekomendowane do poszczególnych stref produkcyjnych?

P.J.: Oczywiście. W pomieszczeniach bezpośrednio związanych z procesami produkcyjnymi zaleca się stosowanie specjalistycznych rozwiązań, takich jak np. czyste mikrobiologicznie systemy Flowfresh. Posadzki z tej grupy powstają z żywic poliuretanowych oraz starannie dobranych kruszyw i cementów. Zawierają antybakteryjny dodatek Polygiene®, trwale związany z posadzką, wykorzystujący jony srebra. Jego cząstki wchodzą w kontakt z drobnoustrojami i hamują procesy namnażania, a w efekcie redukują ilość mikrobów na powierzchni systemu posadzkowego nawet o 99%. Właściwości antymikrobowe systemów posadzkowych Flowfresh zostały zbadane zgodnie ze standardem ISO 22196 oraz japońskim standardem JIS Z 2801. O ich wysokim profilu higienicznym świadczy także m.in. certyfikat HACCP International.  

Posadzka poliuretanowo-cementowa Flowfresh SR, fot. Flowcrete, Tremco CPG Poland

W suchych pomieszczeniach sprawdzą się posadzki z grupy Flowfresh w wersji gładkiej, takie jak Flowfresh SL, lub o delikatnej strukturze z widocznym kruszywem, jak Flowfresh HF. Natomiast w mokrych strefach polecamy systemy o zwiększonej przeciwpoślizgowości, np. Flowfresh SR, które mogą być wykonywane w grubości od 4 do 9 mm, co zapewnia ich wytrzymałość w trudnych mechanicznie i termicznie warunkach.

R.Z.: W zakładach mięsnych mamy także strefy, w których pojawia się duża ilość substancji organicznych. Jakie posadzki sprawdzą się w takich warunkach?

P.J.: W takich strefach, jak np. obszary uboju czy miejsca narażone na kontakt z tłuszczem i krwią, kluczowa jest odporność chemiczna i mechaniczna posadzki. Ważne jest, aby powierzchnia była odporna na intensywne metody czyszczenia i duże obciążenia termiczne. Tu także polecamy posadzki poliuretanowo-cementowe Flowfresh SR o grubości minimum 6 mm i o zwiększonej przeciwpoślizgowości zgodnie z zaleceniami normowymi dla stref mokrych.

R.Z.: A co z chłodniami i mroźniami? Czy wymagają one specjalnych rozwiązań?

P.J.: Zdecydowanie tak. Posadzki w chłodniach i mroźniach muszą być odporne na niskie temperatury oraz dynamiczne zmiany, jakie mogą wystąpić podczas mycia schłodzonych powierzchni ciepłą wodą. Z tego powodu stosujemy systemy z grupy Flowfresh odporne na szok termiczny, o zwiększonych grubościach, które są idealne do tego typu pomieszczeń.

Posadzka poliuretanowo-cementowa Flowfresh SR, fot. Flowcrete, Tremco CPG Poland

R.Z.: W wielu zakładach bardzo ważny jest czas, np. ciągła produkcja, szybkie przeprowadzanie napraw. Czy macie rozwiązania, które minimalizują przestoje?

P.J.: Tak, mamy w ofercie takie systemy, np. Flowfresh MF Quick. W temperaturze 20°C pozwala on na rozpoczęcie użytkowania już po 10 godzinach. To doskonałe rozwiązanie, gdy trzeba szybko wrócić do pracy po naprawie czy wymianie posadzki w trybie weekendowym.

R.Z.: Na koniec, co można powiedzieć o strefach socjalnych i biurowych w zakładach mięsnych? Czy tam także stosuje się posadzki żywiczne?

P.J.: Oczywiście. W pomieszczeniach socjalnych, takich jak jadalnie czy łazienki, stosujemy posadzki o wysokiej estetyce i łatwe do utrzymania w czystości, przykładowo Peran STB. W biurach przyprodukcyjnych natomiast często wybierane są posadzki dekoracyjne, oprócz wyżej wymienionej – Peran PGF.

Posadzka epoksydowo-kwarcowa Peran STB Compact, fot. Flowcrete, Tremco CPG Poland

R.Z.: Dziękuję za rozmowę i wszystkie cenne informacje.

P.J.: Dziękuję również i zachęcam do kontaktu, jeśli pojawią się kolejne pytania.

 

Posadzki żywiczne dla branży spożywczej - Tremco CPG Poland Sp. z o.o.


Autor: Materiał promocyjny TREMCO CPG POLAND SP. Z O.O.
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.