Rozpoczęło się w październiku 2013 roku. Dziś przekazywanie nadwyżek żywności potrzebującym jest codziennością dla hipermarketów Tesco. Sieć sklepów przekazała lokalnym oddziałom Federacji Polskich Banków Żywności już ponad 1000 ton produktów. To ilość wystarczająca do przygotowania 2 milionów posiłków.
Do Banków Żywności trafiają owoce, warzywa i pieczywo, czyli produkty pierwszej potrzeby. Każdego dnia przedstawiciele lokalnych Banków Żywności odbierają produkty z 75 hipermarketów. Żywność ta wykorzystywana jest do przygotowywania posiłków dla współpracujących z Bankami organizacji, jak domy samotnych matek czy świetlice dla ubogich dzieci.
Inicjatywa Tesco to ważny element programu walki z marnowaniem żywności i ograniczania jej strat. Dzięki współpracy z Bankami Żywności, pełnowartościowa żywność stanowiąca nadwyżkę, jakiej sklep nie zdąży sprzedać przed upływem terminu przydatności do spożycia, jest przekazywana najbardziej potrzebującym.
„Marnowanie jedzenia, podczas gdy w Polsce żyje niemal 3 miliony osób w skrajnym ubóstwie, jest paradoksem. Prawo nie jest już przeszkodą dobroczynności, jednak handlowcy nadal mają wybór między utylizacją żywności a przekazaniem jej na cele charytatywne. Cieszymy się, że jedna z największych sieci handlowych w Polsce razem z Bankami żywności rozpoczęła dobroczynną rewolucję. Banki Żywności posiadają profesjonalną infrastrukturę zapewniającą bezpieczeństwo żywności. Jesteśmy w stanie nawet w ciągu 2 dni przekazać produkty spożywcze najuboższym. Chcemy podziękować sieci handlowej Tesco, która wybrała dobroczynność zamiast utylizacji! Liczymy na dalszą owocną współpracę” – mówi Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.
„Ta inicjatywa może być świetnym przykładem współpracy biznesu i organizacji pozarządowej. Wspólnie zmniejszamy skalę zjawiska marnowania żywności, a równocześnie wspieramy tych, którzy naszej pomocy potrzebują najbardziej. Gorąco zachęcam wszystkich polskich detalistów do podejmowania podobnych inicjatyw w tym zakresie” – dodał Adam Manikowski, dyrektor zarządzający Tesco w Polsce.
Tesco było pierwszą siecią w Polsce, która rozpoczęła przekazywanie produktów już w październiku 2013 roku. Dziś żywność przekazuje 75 największych hipermarketów, zaś liczba sklepów współpracujących z Bankami Żywności ma być stopniowo powiększana także o mniejsze placówki.
Sieć sklepów Tesco rozpoczęła współpracę z Federacją Polskich Banków Żywności w 2000 r., włączając się wraz ze swoimi klientami w ogólnopolskie zbiórki produktów żywnościowych. Żywność pozyskiwana corocznie w sklepach Tesco to niemal 10% wolumenu wszystkich zbiórek Banków Żywności przeprowadzanych w sieciach handlowych.
Źródło: TESCO