Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki w dniach 3-5 lipca 2017 r. uczestniczył w 40. Sesji Konferencji Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), która odbywała się w Rzymie. W ceremonii otwarcia uczestniczyli m.in. premier Włoch Paolo Gentiloni oraz sekretarz stanu Stolicy Apostolskiej kardynał Pietro Parolin.
Konferencja to naczelny organ FAO składający się z 194 państw członkowskich oraz UE. Podczas sesji plenarnej wiceminister Ryszard Zarudzki przedstawił polską perspektywę dotyczącą tematu debaty ogólnej: „Zmiany klimatyczne, rolnictwo i bezpieczeństwo żywnościowe”. Podkreślił, że rolnicy są zmuszeni podejmować działania zmierzające do dostosowania się do nowych warunków produkcji. Dodał, że w Polsce podejmujemy inicjatywy związane z tworzeniem systemów monitorowania niekorzystnych zjawisk pogodowych w rolnictwie, wsparciem systemu ubezpieczeń rolnych czy pomocą rolnikom po wystąpieniu niekorzystnych zjawisk pogodowych.
W odniesieniu do możliwości poprawy bezpieczeństwa żywnościowego, wiceminister zwrócił uwagę na skracanie łańcuchów dostaw, rozwój rynków lokalnych i sprzedaż bezpośrednią, które mają istotne znaczenie dla utrzymania bądź zwiększania bezpieczeństwa żywnościowego w poszczególnych regionach jako alternatywy do produkcji przemysłowej.
Źródło: MRiRW