W ostatnim tygodniu 2019 r. na rynku krajowym za trzodę chlewną, tak jak i tydzień wcześniej, płacono średnio po 5,93 zł/kg. Cena żywca wieprzowego była zatem o 1% wyższa niż przed miesiącem, a także o 30,5% wyższa niż przed rokiem. Na terenie Unii Europejskiej świnie rzeźne klasy E, podobnie jak w poprzednim tygodniu, nabywano przeciętnie po 182,03 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej.
Był to poziom cen o około 1% wyższy w stosunku do końcówki sierpnia br. oraz o 28% wyższy w porównaniu do roku ubiegłego. W Polsce za świnie rzeźne tej klasy w walucie unijnej płacono 177,21EUR/100 kg, o 3% mniej (o 4,82EUR) niż średnio w UE. Wyższe niż w Polsce ceny świń rzeźnych zarejestrowano m.in. w: Niemczech (190,36 EUR/100 kg), Hiszpanii (182,12 EUR/100 kg), we Francji (181,00 EUR/100 kg), a niższe – m.in. w: Danii (176,27 EUR/100 kg) i Holandii (172,17 EUR/100 kg).
W okresie 23-29.09.2019 r. na polskich targowiskach potaniały prosięta. Za jedną sztukę rolnicy otrzymywali przeciętnie 235 zł, czyli o 1% mniej niż jeszcze tydzień wcześniej. Prosięta były o 3,5% droższe niż przed miesiącem i o 28,5% droższe niż w analogicznym tygodniu 2018 r.
W analizowanym okresie po utrzymującym się od czterech tygodni spadku, półtusze wieprzowe w zbycie podrożały o 1%, do 8,59 zł/kg. Był to poziom cen podobny do uzyskanego przed miesiącem, lecz o 28% wyższy niż w roku ubiegłym.
Źródło: KOWR
Partner portalu