Przedstawiciele amerykaÅ„skiego sektora woÅ‚owiny apelujÄ… do prezydenta Donalda Trumpa o wsparcie, dotyczÄ…ce otwarcia rynku chiÅ„skiego na eksport miÄ™sa woÅ‚owego, w czasie rozmów z przywódcÄ… Chin Xi Jinpingiem, które odbÄ™dÄ… siÄ™ w kwietniu br. Wspólny list w tej sprawie wysÅ‚aÅ‚y Krajowe Stowarzyszenie Producentów WoÅ‚owiny (NCBA), AmerykaÅ„ska Federacja Eksporterów MiÄ™sa (USMEF) oraz PóÅ‚nocnoamerykaÅ„ski Instytut MiÄ™sa (NAMI). AmerykaÅ„scy producenci woÅ‚owiny stracili dostÄ™p do rynku chiÅ„skiego w 2003 r., po tym jak wykryto w USA pierwszy przypadek tzw. choroby szalonych krów (BSE). We wrzeÅ›niu 2016 r. Chiny zniosÅ‚y embargo na amerykaÅ„skÄ… woÅ‚owinÄ™, jednakże negocjacje „techniczne” niezbÄ™dne do wznowienia handlu utknęły w martwym punkcie, i tym samym rynek chiÅ„ski nadal pozostaje zablokowany dla Amerykanów.
ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA