Przedstawiciele amerykańskiego sektora wołowiny apelują do prezydenta Donalda Trumpa o wsparcie, dotyczące otwarcia rynku chińskiego na eksport mięsa wołowego, w czasie rozmów z przywódcą Chin Xi Jinpingiem, które odbędą się w kwietniu br. Wspólny list w tej sprawie wysłały Krajowe Stowarzyszenie Producentów Wołowiny (NCBA), Amerykańska Federacja Eksporterów Mięsa (USMEF) oraz Północnoamerykański Instytut Mięsa (NAMI). Amerykańscy producenci wołowiny stracili dostęp do rynku chińskiego w 2003 r., po tym jak wykryto w USA pierwszy przypadek tzw. choroby szalonych krów (BSE). We wrześniu 2016 r. Chiny zniosły embargo na amerykańską wołowinę, jednakże negocjacje „techniczne” niezbędne do wznowienia handlu utknęły w martwym punkcie, i tym samym rynek chiński nadal pozostaje zablokowany dla Amerykanów.
Źródło: FAMMU/FAPA