W pierwszych dziesięciu miesiącach 2012 roku Argentyna wyeksportowała łącznie 101,5 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 21% mniej niż w analogicznym okresie 2011 roku. Był to także najniższy poziom eksportu odnotowany w ostatnich dziesięciu latach.
Mniej argentyÅ„skiej woÅ‚owiny trafiÅ‚o do Rosji (spadek o 45% do 8,4 tys. ton), Wenezueli (spadek o 50% do 2,6 tys. ton) oraz do Stanów Zjednoczonych (spadek o 96% do 352 ton).
Argentyna spadÅ‚a z piÄ…tego miejsca wÅ›ród najwiÄ™kszych eksporterów woÅ‚owiny na Å›wiecie, które zajmowaÅ‚a w poprzedniej dekadzie, na miejsce jedenaste.
Spadek eksportu woÅ‚owiny z Argentyny jest odbiciem redukcji pogÅ‚owia bydÅ‚a, mniejszej produkcji woÅ‚owiny oraz rosnÄ…cych kosztów wytwórstwa. W 2006 roku pogÅ‚owie bydÅ‚a w Argentynie liczyÅ‚o 60 mln sztuk w porównaniu z 49 mln sztuk w 2012 roku. Na mniejszy eksport wpÅ‚ynęły także dziaÅ‚ania rzÄ…du argentyÅ„skiego, który chciaÅ‚ zapewnić odpowiedniÄ… podaż woÅ‚owiny na rynku krajowym. RzÄ…dzÄ…cy wprowadzili kwoty eksportowe, co zaowocowaÅ‚o podniesieniem cen woÅ‚owiny kierowanej na eksport, redukujÄ…c tym samym konkurencyjność argentyÅ„skiego miÄ™sa na rynku Å›wiatowym. Negatywne zmiany doprowadziÅ‚y do redukcji liczby ubojni w Argentynie o 65% w ciÄ…gu ostatnich piÄ™ciu lat.
Zdaniem ekspertów z amerykaÅ„skiego departamentu rolnictwa (USDA), w 2013 roku pogÅ‚owie bydÅ‚a w Argentynie może zwiÄ™kszyć siÄ™ o 3% do 51,1 mln sztuk, natomiast eksport wzroÅ›nie o 6% do 180 tys. ton.
ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA na podst.: Meat Livestock Australia.