Argentyna- eksport wołowiny najniższy w ciągu ostatnich 10-ciu lat - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Argentyna- eksport wołowiny najniższy w ciągu ostatnich 10-ciu lat

W pierwszych dziesięciu miesiącach 2012 roku Argentyna wyeksportowała łącznie 101,5 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 21% mniej niż w analogicznym okresie 2011 roku. Był to także najniższy poziom eksportu odnotowany w ostatnich dziesięciu latach.

Mniej argentyńskiej wołowiny trafiło do Rosji (spadek o 45% do 8,4 tys. ton), Wenezueli (spadek o 50% do 2,6 tys. ton) oraz do Stanów Zjednoczonych (spadek o 96% do 352 ton).

Argentyna spadła z piątego miejsca wśród największych eksporterów wołowiny na świecie, które zajmowała w poprzedniej dekadzie, na miejsce jedenaste.

Spadek eksportu wołowiny z Argentyny jest odbiciem redukcji pogłowia bydła, mniejszej produkcji wołowiny oraz rosnących kosztów wytwórstwa. W 2006 roku pogłowie bydła w Argentynie liczyło 60 mln sztuk w porównaniu z 49 mln sztuk w 2012 roku. Na mniejszy eksport wpłynęły także działania rządu argentyńskiego, który chciał zapewnić odpowiednią podaż wołowiny na rynku krajowym. Rządzący wprowadzili kwoty eksportowe, co zaowocowało podniesieniem cen wołowiny kierowanej na eksport, redukując tym samym konkurencyjność argentyńskiego mięsa na rynku światowym. Negatywne zmiany doprowadziły do redukcji liczby ubojni w Argentynie o 65% w ciągu ostatnich pięciu lat.

Zdaniem ekspertów z amerykańskiego departamentu rolnictwa (USDA), w 2013 roku pogłowie bydła w Argentynie może zwiększyć się o 3% do 51,1 mln sztuk, natomiast eksport wzrośnie o 6% do 180 tys. ton.


Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Meat Livestock Australia.

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.