W 2019 r., na skutek większego popytu na wieprzowinę ze strony Chin i innych krajów azjatyckich (m.in. Wietnamu, Tajwanu i Japonii), eksport produktów wieprzowych z UE na rynki krajów trzecich był większy niż przed rokiem. Sytuacja ta była spowodowana redukcją pogłowia świń w Chinach (największego światowego producenta i konsumenta wieprzowiny) wynikającą z rozprzestrzeniania się wirusa ASF. W okresie styczeń–październik 2019 r. z UE wyeksportowano blisko 3,9 mln ton produktów wieprzowych (w ekwiwalencie tusz), o 17,5% więcej niż przed rokiem. Eksport z UE do Chin wzrósł o 63%, do 1,8 mln ton, a do Japonii – o 4%, do 398 tys. ton. Do krajów tych wywieziono ponad połowę (58%) wolumenu eksportowanej wieprzowiny. Ważnymi odbiorcami wieprzowiny z UE były również: Korea Południowa, Filipiny, Hongkong i USA, ale wolumen eksportu do tych krajów był niższy niż przed rokiem