19 października br. rozpoczął się audyt służb weterynaryjnych Republiki Filipin, to kolejny etap mający na celu uzyskanie dostępu dla polskiego mięsa drobiowego do rynku filipińskiego.
Audytorzy przeprowadzą też wstępny audyt w zakresie mięsa wieprzowego oraz wołowego. Otwierającemu audyt spotkaniu z filipińskimi specjalistami ze strony polskiej przewodniczył Główny Lekarz Weterynarii pan Paweł Niemczuk. Koordynację nad organizacją misji objęła Krajowa Rada Drobiarstwa - Izby Gospodarcza.
Specjaliści służb weterynaryjnych Filipin odwiedzą wybrane zakłady mięsa drobiowego, a także gospodarstwa utrzymujące drób, świnie oraz bydło, PIW w Starachowicach, oddział ZHW w Siedlcach, Graniczne Inspektoraty Weterynarii w Warszawie i Gdańsku.
Audyt zakończy się w dniu 28 października br. spotkaniem zamykającym w GIW.
Źródło: GIW