Ukraińscy producenci wieprzowiny ponoszą obecnie bardzo duże straty i stoją na skraju bankructwa. Ratunkiem dla nich byłoby jak najszybsze rozpoczęcie eksportu, informuje FAMMU/FAPA.
Gwałtowna dewaluacja hrywny może w ciągu najbliższych kilku miesięcy zrujnować sektor wieprzowiny, który jest całkowicie uzależniony od krajowego spożycia. Obecnie 1 kg wieprzowiny kosztuje na Ukrainie poniżej 1 USD/kg (21-25 UAH/kg) wagi żywej, w zależności od regionu. W takich okolicznościach produkcja stała się nieopłacalna, a drobni producenci ograniczają pogłowie świń. Głównym komponentem pasz dla trzody chlewnej na Ukrainie jest pszenica, a pasze stanowią ok. 70% kosztów produkcji.
Obecnie bardziej opłacalna jest sprzedaż ukraińskiej pszenicy za granicę niż na rynku krajowym. Koszty zakupu witamin i innych, importowanych dodatków paszowych dla świń znacznie wzrosły. Zdaniem producentów, ukraiński rząd powinien wesprzeć krajowy sektor wieprzowiny w ustanowieniu eksportu na dużą skalę, głównie na rynek europejski i chiński.