Minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski uczestniczył w spotkaniu zorganizowanym, w ramach forum gospodarczego Polska-Japonia, przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi na Kujawach.
Sprawą kluczową podczas spotkania był kwestia eksportu puchu i pierza z hodowanych w Polsce gęsi na rynek japoński.
Minister Ardanowski, który jest wieloletnim orędownikiem przyzagrodowej hodowli gęsi na Kujawach, Pomorzu i innych regionach Polski, zwrócił uwagę nie tylko bogatą tradycję tej hodowli, ale także fakt, że może być ona szansą na zwiekszenie w znaczny sposób dochodów rolników. Znakomitej jakości, o szczególnych właściwościach zdrowotnych mięso, podroby oraz pierze i puch cieszą się coraz wiekszym zainteresowaniem wśród zamożnych i dbających o swoje zdrowie klientów na całym świecie.
Z 46 mln euro naszego eksportu artykułów rolno-spożywczych do Japonii prawie jedną czwartą stanowią puch i pierze. Natomiast polska gęsina znakomicie odnajduje się na rynku niemieckim.
Specjały z mięsa gęsiego, np. półgęsek, gęsi pipek, pierogi, czernina i in. stanowią rarytas w najlepszych restauracjach.
W rozmowach z ministrem hodowcy gęsi podkreślali łatwość chowu, jego proekologiczny charakter, niskie koszty utrzymania zwierząt, gdyż nie potrzebują one drogich budynków i technologii, a także zapotrzebowanie rynku i stosunkową łatwość opłacalnej sprzedaży. Minister Ardanowski złożył podziekowania zaangażowanym w działalność Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi