Białoruś planuje eksportować mięso drobiowe do państw Unii Europejskiej. Obecnie trwają negocjacje w tej sprawie. Eksperci unijni przeprowadzili pierwsze kontrole białoruskiego systemu bezpieczeństwa żywności, regulującego produkcję mięsa drobiowego przeznaczonego na rynek UE, informuje FAMMU/FAPA.
Obecnie większość eksportu rolnego trafia z Białorusi na rynek rosyjski, jednak kraj uniezależnić się od Rosji i poszukuje nowych odbiorców. W 2014 r. wyeksportowano 120 tys. ton białoruskiego mięsa drobiu – o 14% więcej niż rok wcześniej. Około 105 tys. ton drobiu trafiło na rynek rosyjski. Z ekonomicznego punktu widzenia, najbardziej obiecującymi nowymi rynkami zbytu dla produktów mięsnych i mleczarskich są kraje Wspólnoty Niepodległych Państw (WNP), z którymi Białoruś ma podpisane umowy o wolnym handlu. Rozpatrywane są również rynki azjatyckie i afrykańskie, lecz konsumenci z tych regionów nie znają jeszcze białoruskich produktów.