W kwietniu br. brazylijski eksport mięsa kurcząt wyniósł 421 tys. ton i był o jedną czwartą wyższy niż przed rokiem. Jest to drugi najlepszy miesięczny poziom wywozu w historii. Od początku tego roku Brazylijczycy skierowali na rynki zagraniczne 1,46 mln ton mięsa kurcząt, o 15% więcej niż w ciągu pierwszych czterech miesięcy 2015 r. Jeszcze bardziej korzystnie przedstawia się bilans wartości wywozu. W kwietniu br. zyski ze sprzedaży były o 29% wyższe niż przed rokiem, a za pierwszy kwartał br. – o 27% wyższe.
Brazylijskie mięso kurcząt jest obecnie bardzo konkurencyjne na rynku światowym. Sprzyja temu niski kurs reala wobec dolara amerykańskiego. Eksport tego gatunku mięsa z Brazylii w 2015 r. był rekordowo wysoki – 3,8 mln ton, o 8% wyższy niż rok wcześniej. W 2016 r. wywóz może wzrosnąć
o 6,5% do 4,1 mln ton, osiągając kolejny rekordowy poziom. Wysyłkom będzie nadal sprzyjać dewaluacja krajowej waluty, wpływ ptasiej grypy na niektórych rynkach, głównie w USA oraz zwiększanie dostępu do nowych rynków zbytu.
Źródło: FAMMU/FAPA