Wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej może być niebezpieczne dla eksporterów mięsa wołowego z Wysp - podkreśliła brytyjska sekretarz stanu ministerstwa środowiska, żywności oraz obszarów wiejskich Elizabeth Truss.
W 2015 r. około 93% wołowiny eksportowanej przez Brytyjczyków kierowane było bowiem do krajów Wspólnoty. Brexit może okazać się dla sektora wołowiny w Wielkiej Brytanii „skokiem w otchłań”, powodując ryzyko utraty pracy dla setek zatrudnionych w przemyśle. Farmerzy brytyjscy zajmujący się produkcją bydła są zdaniem Truss bezpieczniejsi oraz silniejsi, będąc częścią zreformowanej gospodarki Unii Europejskiej. W 2015 r. największym odbiorcą wołowiny z Wielkiej Brytanii była Irlandia, dokąd trafiła wołowina z Wysp o wartości 110 mln funtów. W czołówce odbiorców tego gatunku mięsa z Wielkiej Brytanii były także Holandia oraz Francja. Dla porównania w 2015 r. wartość wywozu mięsa wołowego z Wysp do krajów spoza Unii Europejskiej wyniosła łącznie 23 mln funtów.
Źródło: FAMMU/FAPA