Carrefour BIO, który powstał w odpowiedzi na realizowaną przez sieć strategię transformacji żywieniowej, spotkał się z dużym zainteresowaniem klientów. Dlatego w pół roku po otwarciu pierwszego sklepu z certyfikowaną żywnością ekologiczną, Carrefour Polska zapowiada uruchomienie kolejnej placówki w tym formacie w Warszawie.
Nowy sklep powstanie wkrótce w jednym z warszawskich osiedli mieszkaniowych na Bemowie i udostępni klientom większość rozwiązań sprawdzonych na Marszałkowskiej 87, np. sprzedaż produktów sypkich na wagę w duchu less waste. Powiększeniu ulegnie natomiast powierzchnia sprzedaży, dzięki czemu sklep będzie mógł zaoferować jeszcze więcej produktów świeżych, takich jak owoce i warzywa, które stanowią najpopularniejszy asortyment w sklepie Carrefour BIO. W jego ofercie znajdą się również produkty marki własnej Carrefour BIO, a także artykuły niespożywcze, np. certyfikowane kosmetyki i ekodetergenty. Dzięki temu nowy sklep będzie miejscem przyjaznym dla rodzin, które przeważają wśród okolicznych mieszkańców.
Ideą bliską sieci jest również demokratyzacja bio, czyli powszechny dostęp do produktów ekologicznych. W Carrefour BIO obowiązują nie tylko ceny dla każdego, ale również transparentna polityka cenowa. Dlatego klienci mogą sprawdzić na wybranych etykietach produktowych, jaką część ceny stanowi np. koszt produkcji i transportu, a jaką marża handlowa. Równocześnie sklep oferuje przede wszystkim artykuły pochodzące z Polski, dzięki temu sieć może wspierać rozwój małych producentów ekologicznych.
Carrefour Polska rozpoczął już rekrutację pracowników do nowego sklepu, kierując swoją ofertę do osób zainteresowanych promocją zdrowej diety, opartej na produktach certyfikowanych, którym bliski jest też ekologiczny styl życia.