Åšrednia cena sprzedaży kurczÄ…t brojlerów (tuszki patroszone z szyjami tzw. 65%) na rynku UE w sierpniu br. wyniosÅ‚a 200,7 EUR/100 kg i byÅ‚a o 0,1% wyższa niż w lipcu br. i o 2,8% wyższa niż w sierpniu 2012 r podaje FAMMU/FAPA. W stosunku do Å›redniej piÄ™cioletniej kurczÄ™ta byÅ‚y droższe o 10%.
W sierpniu br. kurczęta podrożały w skali miesiąca w 13 państwach członkowskich, w największym stopniu w Hiszpanii (+4,3%). W dziewięciu państwach ceny obniżyły się, najbardziej w Belgii (-6,2%). Polskie kurczęta potaniały o 0,6% do 151,6 EUR/100 kg, pozostając najtańsze w całym ugrupowaniu (76% średniej unijnej) przed brytyjskimi, bułgarskimi i litewskimi. Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Finlandii, Danii i Niemczech (260-270 EUR/100 kg).
We wrzeÅ›niu ceny kurczÄ…t w UE zaczęły obniżać siÄ™, a w 38 tygodniu (16-20.09) wyniosÅ‚y 196,8 EUR/100 kg i byÅ‚y już o 2% niższe od Å›redniej sierpniowej i o 0,2% niższe niż przed rokiem. W Polsce spadek cen byÅ‚ jeszcze wiÄ™kszy (-2,5% w stosunku do sierpnia do 147,8 EUR/100 kg). Na spadek cen drobiu we wrzeÅ›niu wpÅ‚yw majÄ… czynniki sezonowe, niższe ceny pasz i wzrost produkcji drobiu na skutek poprawy jej opÅ‚acalnoÅ›ci. W nadchodzÄ…cych tygodniach można siÄ™ spodziewać utrzymania siÄ™ cen brojlerów na zbliżonym do obecnego poziomie lub nawet ich nieznacznego wzrostu. Komisja Europejska prognozuje, że w 2013 r. produkcja drobiu w UE-28 wzroÅ›nie wobec 2012 r. jedynie o 1,2% do 12,62 mln ton (w ekwiwalencie tuszy). Duże zapotrzebowanie na drób na rynkach zagranicznych bÄ™dzie czynnikiem wzmacniajÄ…cym ceny.