W dn. 4–10.09.2023 r. (dane ZSRIR MRiRW) za świnie rzeźne krajowi dostawcy uzyskiwali przeciętnie 7,88 zł/kg, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 5% mniej niż przed miesiącem. Cena żywca wieprzowego była o 1% wyższa niż w analogicznym okresie 2022 r.
Zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 11,42 zł/kg wobec 11,43 zł/kg tydzień wcześniej. Półtusze były o 5% tańsze niż przed miesiącem, ale nieco (o 0,4%) droższe niż przed rokiem.
Z kolei w pierwszym tygodniu września br. cena zakupu bydła rzeźnego, w odniesieniu do poprzedniego tygodnia, uległa obniżeniu o 1%, do 9,86 zł/kg. Żywiec wołowy był nieco (o 0,4%) droższy niż przed miesiącem, ale o 10% tańszy niż przed rokiem.
W ślad za spadkiem cen żywca w skupie taniało mięso wołowe. Zakłady mięsne zbywały ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat średnio po 20,07 zł/kg, o 2% taniej niż w poprzednim tygodniu. Cena tego asortymentu utrzymała się na poziomie sprzed miesiąca, ale była o 5% niższa niż przed rokiem.
Źródło: KOWR