W okresie od 11 do 17 lutego 2019 r. krajowi dostawcy bydło rzeźne, podobnie jak tydzień wcześniej, sprzedawai przeciętnie po 6,30 zł/kg. Cena ta była o 5,5% niższa niż miesiąc wcześniej i o 8% niższa niż przed rokiem.
Z kolei w UE w drugim tygodniu lutego 2019 r. za bydło rzeźne klasy R3 średnio płacono 374,34 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej wobec 373,91 EUR/100 kg w poprzednim tygodniu. Był to poziom cen nieznacznie (o 0,2%) niższy niż przed miesiącem oraz o 3% niższy niż w analogicznym okresie 2018 r.
Cena polskiej wołowiny tej klasy wyrażona w walucie unijnej była o 18% niższa niż średnio w UE i wynosiła 307,39 EUR/100 kg. Jednocześnie polska wołowina była tańsza niż u liczących się unijnych producentów bydła, takich jak Francja (o 13%), Irlandia (o 17%), Hiszpania (o 20%), Wielka Brytania (o 25%) i Włochy (o 26%).
Ceny zbytu mięsa wołowego
W 9. tygodniu 2019 r. zakłady mięsne w Polsce zbywały ćwierćtusze wołowe kompensowane średnio po 13,14 zł/kg, o 1% taniej niż w poprzednim notowaniu oraz o 5% taniej niż przed miesiącem i niż przed rokiem.
Źródło: KOWR