Ceny zakupu żywca 6-12.07.2015 r. - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Ceny zakupu żywca 6-12.07.2015 r.

W dniach 6–12.07.2015 r. zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy średnio po 4,39 zł/kg, o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena zakupu trzody chlewnej była jednak o 3% niższa niż miesiąc wcześniej oraz o 20% niższa niż przed rokiem.

Przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych (według danych Komisji Europejskiej) w dniach 6–12.07.2015 r. wyniosła 143,89 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była nieznacznie (0,3%) wyższa niż tydzień wcześniej, ale o 17% niższa niż przed rokiem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 139,41 EUR za 100 kg. Mniej niż w naszym kraju za świnie rzeźne klasy E płacono w: Belgii, Holandii i Danii.

Żywiec wołowy w Polsce w drugim tygodniu lipca 2015 r. (według danych ZSRIR MRiRW) kupowano średnio po 5,89 zł/kg, o 4% taniej niż w poprzednim tygodniu i o 6% taniej przed miesiącem. Żywiec ten był jednak o 1% droższy niż rok wcześniej.

Przeciętna cena zakupu bydła rzeźnego w UE wyniosła 384,49 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3 i była nieznacznie (o 0,2%) wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 6% wyższa niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wołowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną (304,46 EUR za 100 kg) była wyższa niż: na Łotwie, w Rumunii i na Litwie.

Zakłady drobiarskie w Polsce, tak jak przed miesiącem, skupowały kurczęta brojlery średnio po 3,54 zł/kg. Jednocze- śnie kurczęta były o 1% tańsze niż w poprzednim tygodniu i o 8% tańsze niż rok wcześniej. Za indyki płacono przeciętnie 5,85 zł/kg, o 2% więcej niż tydzień wcze- śniej i o 1% więcej niż przed miesiącem. Cena skupu indyków była o 1% niższa od notowanej w porównywalnym okresie ubiegłego roku.

Źródło: Biuro Analiz i Programowania ARR

FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.