W dniach 6–12.07.2015 r. zakłady mięsne w Polsce objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały żywiec wieprzowy średnio po 4,39 zł/kg, o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu. Cena zakupu trzody chlewnej była jednak o 3% niższa niż miesiąc wcześniej oraz o 20% niższa niż przed rokiem.
Przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych (według danych Komisji Europejskiej) w dniach 6–12.07.2015 r. wyniosła 143,89 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E i była nieznacznie (0,3%) wyższa niż tydzień wcześniej, ale o 17% niższa niż przed rokiem. W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 139,41 EUR za 100 kg. Mniej niż w naszym kraju za świnie rzeźne klasy E płacono w: Belgii, Holandii i Danii.
Żywiec wołowy w Polsce w drugim tygodniu lipca 2015 r. (według danych ZSRIR MRiRW) kupowano średnio po 5,89 zł/kg, o 4% taniej niż w poprzednim tygodniu i o 6% taniej przed miesiącem. Żywiec ten był jednak o 1% droższy niż rok wcześniej.
Przeciętna cena zakupu bydła rzeźnego w UE wyniosła 384,49 EUR za 100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy R3 i była nieznacznie (o 0,2%) wyższa niż tydzień wcześniej oraz o 6% wyższa niż przed rokiem. Krajowa cena żywca wołowego tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną (304,46 EUR za 100 kg) była wyższa niż: na Łotwie, w Rumunii i na Litwie.
Zakłady drobiarskie w Polsce, tak jak przed miesiącem, skupowały kurczęta brojlery średnio po 3,54 zł/kg. Jednocze- śnie kurczęta były o 1% tańsze niż w poprzednim tygodniu i o 8% tańsze niż rok wcześniej. Za indyki płacono przeciętnie 5,85 zł/kg, o 2% więcej niż tydzień wcze- śniej i o 1% więcej niż przed miesiącem. Cena skupu indyków była o 1% niższa od notowanej w porównywalnym okresie ubiegłego roku.
Źródło: Biuro Analiz i Programowania ARR