W dniach 10–16.04.2017 r. w zakładach mięsnych objętych Zintegrowanym Systemem Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW żywiec wieprzowy skupowano przeciętnie po 5,44 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 9% drożej niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen sprzed roku żywiec wieprzowy był droższy o 33%. W przeliczeniu na walutę unijną krajowa cena trzody chlewnej klasy E wynosiła 169,24 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej.
Na rynku unijnym w drugim tygodniu kwietnia br. za świnie rzeźne klasy E (według Komisji Europejskiej) płacono średnio 170,02 EUR/100 kg, o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu, o 9% więcej niż przed miesiącem oraz o 34% więcej niż przed rokiem. Wzrost cen żywca wieprzowego notowano w większości krajów UE.
Źródło: ARR