W dniach 17–30.12.2018r. zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, kupowały żywiec wieprzowy przeciętnie po 4,18 zł/kg, nieznacznie (o 0,4%) drożej w porównaniu z poprzednim notowaniem, ale o 1% taniej niż w końcu listopada 2018r. Jednocześnie cena trzody chlewnej była o 6% niższa w odniesieniu do uzyskanej w porównywalnym okresie 2017r. Niskie ceny żywca wieprzowego utrzymują się również w krajach UE. W dniach 24–30.12.2018r. średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych (według KE) wyniosła 135,53 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej klasy E. Była ona zbliżonado ceny notowanej tydzień i miesiąc wcześniej, ale o 3% niższa niż w końcu 2017r. Krajowa cena trzody chlewnej tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 128,39 EUR/100 kg, o 5% niższym niż średnia cena w UE.
Źródło: KOWR
Partner portalu