W dniach 19–25 czerwca 2017 r. na rynku krajowym odnotowano wzrost cen zakupu żywca wieprzowego i kurcząt brojlerów, ceny indyków pozostały na poziomie z poprzedniego tygodnia.
Obniżyły się ceny żywca wołowego. W zakładach mięsnych monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za 1 kg żywca wieprzowego dostawcy uzyskiwali średnio 5,74 zł wobec 5,72 zł tydzień wcześniej. Było to o 1% więcej niż przed miesiącem oraz o 13% więcej niż przed rokiem.
W UE średnia cena zakupu świń rzeźnych klasy E nie uległa istotnej zmianie w porównaniu z notowaniem z poprzedniego tygodnia i średnio wynosiła 176,93 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Żywiec ten był o 1% droższy niż przed miesiącem oraz o 14% droższy niż przed rokiem. W Polsce cena 100 kg żywca wieprzowego tej klasy w walucie unijnej średnio wynosiła 178,66 EUR i była o 1% wyższa niż przeciętnie w Unii oraz wyższa od cen m.in.: w Hiszpanii (172,92 EUR), Holandii (165,38 EUR), Danii (163,49 EUR) i Francji (160,00 EUR).
Źródło: ARR