W maju br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 215,2 pkt, obniżając się nieznacznie w stosunku do kwietnia (o 0,3%), jednak w skali roku wzrósł o 5,1% (10 p.p.). Indeks cen FAO jest obecnie tylko o 10% niższy od rekordowo wysokiego, zanotowanego w lutym 2011 r.
Minimalna redukcja w maju została głównie spowodowana obniżeniem cen artykułów mleczarskich (-3,5%) oraz cukru (-1%), co zrekompensowało wzrost cen zbóż (+1,9%). Indeks cen mięsa spadł nieznacznie (-0,1% do 179,3 pkt). Drób podrożał do rekordowo wysokiego poziomu, nieznacznie wyżej notowano również mięso owcze. Pozostałe gatunki mięsa pozostały prawie bez zmian w stosunku do kwietnia. Światowy indeks cen mięsa oscyluje od października ubiegłego roku na zbliżonym poziomie 177-179 pkt. Nadal utrzymują się historycznie wysokie ceny mięsa po ostatnim skoku na początku 2011 r.
Źródło: FAMMU/FAPA