Jak informuje FAMMU/FAPA, w 2014 r. Chile sprowadziło 147,7 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 1,5% mniej niż rok wcześniej.
Import wołowiny mrożonej obniżył się o 24% do 7,4 tys. ton, natomiast przywóz świeżego/chłodzonego mięsa utrzymał się na niezmienionym poziomie, wynosząc 140,2 tys. ton. Brazylia pozostała największym dostawcą wołowiny do Chile. Tym niemniej import tego gatunku mięsa z Brazylii obniżył się o 29% do 52,3 tys. ton. Spadek ten wynikał z większej konkurencji ze strony dostawców z Paragwaju.
W 2014 r. mniej wołowiny do Chile dostarczyli także Amerykanie, Urugwajczycy oraz Australijczycy. Import z Australii obniżył się aż o 49% do 3,5 tys. ton.
W minionym roku Chile wyeksportowało 2 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 14% więcej niż w 2013 r. Trafiło ono przede wszystkim do Korei Południowej oraz Niemiec. Wzrost wywozu wynikał z niższych cen bydła oraz wyższej produkcji. W 2014 r. Chilijczycy ubili 892 749 sztuk bydła, tj. o 13% więcej niż w 2013 r., co w rezultacie przyczyniło się do 8,7% wzrostu produkcji mięsa wołowego do 224,1 tys. ton.