Największym odbiorcą produktów wieprzowych z UE są Chiny. W styczniu-listopadzie 2016 r. trafiło tam 45% eksportu, o łącznej masie 1737 tys. t. W stosunku do analogicznego okresu 2015 r. oznacza to przyrost aż o 687 tys. t (69%).
Ogromny popyt importowy zgłaszany przez Chiny wynikał z zanotowanego tam spadku produkcji przy utrzymującym się dużym popycie konsumpcyjnym. Najważniejszą kategorią w chińskim imporcie produktów sektora wieprzowiny z UE jest mięso wieprzowe (głównie mrożone).
W styczniu-listopadzie 2016 r. Państwo Środka zakupiło łącznie z UE 850,5 tys. t mięsa, 2-krotnie więcej niż rok wcześniej. Niemcy wyeksportowały do Chin 257,9 tys. t (wzrost o 71% r/r), Hiszpania 236,3 tys. t (ponad 2-krotny wzrost r/r), zaś Holandia 113,2 tys. t mięsa (ponad 3-krotny wzrost).
Źródło: AgroTydzień