Chiny wstrzymały import polskiej wieprzowiny ze względu na wykrycie w naszym kraju ognisk afrykańskiego pomoru świń, jak podaje FAMMU/FAPA. Tymczasem w chińskich portach lub w drodze do nich jest co najmniej 8,2 tys. ton wieprzowiny z naszego kraju. Z informacji ambasady polskiej w Pekinie wynika, że od chwili decyzji o wstrzymaniu importu trafiły do Chin 43 kontenery z polskim mięsem. W drodze jest kolejnych 370. Transport drogą morską trwa bowiem około 40 dni. Polskie służby dyplomatyczne na bieżąco monitorują sytuację, zabiegając o to, aby ewentualny zakaz importu dotyczył tylko regionów, w których wykryto wirusa, a nie całego kraju. Chodzi o regionalizację ewentualnego zakazu. Chińskie władze mają podjąć decyzję w tej sprawie w najbliższych dniach. Chińczycy coraz chętniej kupują polskie mięso. W 2012 r. do Chin eksportowaliśmy mięso za 31 mln USD, w ubiegłym roku już za 141 mln USD, z czego 80% eksportu stanowiło mięso wieprzowe.