Zarówno w Polsce, jak i w krajach UE, od końca stycznia 2024 r. utrzymuje się wzrost cen skupu żywca wieprzowego.
W dn. 19–25.02.2024 r. średnia unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 211,37 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, o 2% wyższym niż w poprzednim tygodniu oraz o 5% wyższym niż przed miesiącem.
W Polsce cena żywca tej klasy wyrażona w euro wyniosła 219,20 EUR/100 kg i była o 7,83 EUR/100 kg wyższa niż średnio w UE.
Więcej niż w Polsce za żywiec wieprzowy uzyskiwali m.in. dostawcy z Niemiec (225,70 EUR/100 kg), a mniej – m.in. dostawcy z Danii (179,89 EUR/100 kg), Hiszpanii (204,47 EUR/100 kg) i Niderlandów (181,63 EUR/100 kg). Na rynku krajowym w dniach 19–25.02.2024 r. zakłady mięsne monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kupowały świnie rzeźne przeciętnie po 7,23 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej oraz o 8% drożej niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen uzyskiwanych przed rokiem żywiec wieprzowy był o 13,5% tańszy.
W ślad za wzrostem cen żywca w skupie drożało mięso wieprzowe. Zakłady mięsne zbywały półtusze wieprzowe średnio po 10,51 zł/kg, o 2% drożej niż w poprzednim tygodniu i o 5% drożej niż miesiąc wcześniej. Cena półtusz była o około 14% niższa niż w analogicznym okresie 2023 r.
Źródło: KOWR