W trzecim tygodniu marca br. na rynku krajowym kontynuowany był dalszy wzrost cen zakupu żywca drobiowego. Najwięcej, bo o 2% w ciągu tygodnia, podrożały kurczęta brojlery, za które dostawcy uzyskiwali średnio 5,62 zł/kg. Był to poziom cen o 4% wyższy niż przed miesiącem. Żywiec indyczy skupowano przeciętnie po 8,93 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej i o 6% drożej niż przed miesiącem. Cena kaczek brojlerów w ciągu tygodnia wzrosła nieznacznie (o 0,5%), do 6,25 zł/kg. W odniesieniu do cen uzyskanych przed rokiem żywiec indyczy był droższy o 43,5%, kurczęta brojlery – o 16%, a kaczki brojlery o 3%.
W zakładach drobiarskich tuszki kurcząt patroszonych zbywano średnio po 9,39 zł/kg, o 1% taniej niż tydzień wcześniej, ale o 3% drożej niż przed miesiącem. Cena tuszek indyków wyniosła 14,07 zł/kg i była o 0,4% wyższa niż przed tygodniem, ale 0,3% niższa niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami uzyskiwanymi przed rokiem tuszki kurcząt podrożały o 14%, a tuszki indyków – o 8%.
Źródło: KOWR