Przedsiębiorcy branży spożywczej lepiej organizują procesy wyboru rozwiązań informatycznych niż w latach ubiegłych – wynika z analizy ponad 100 projektów inwestycyjnych monitorowanych przez BPC w 2013 roku. Decydenci zadają więcej pytań dostawcom, wiedzą jakich funkcjonalności systemów szukają. Chcą wspierać kontrolę jakości, sprawniej rozliczać produkcję, dokładniej planować procesy logistyczne. Muszą sprostać rygorystycznym normom Unii Europejskiej, którym podlegają producenci żywności.
Kolejna Debata Ekspertów zorganizowana przez firmę doradczą Business Penetration & Consulting (BPC) miała miejsce w„Rancho pod Bocianem” w Przypkach k. Warszawy. Eksperci przedyskutowali kierunki informatyzacji w branży spożywczej, wskazali na istotne problemy, które blokują inwestycje w IT. W spotkaniu wzięła udział kadra zarządzająca wybranych przedsiębiorstw branży spożywczej oraz osoby odpowiedzialne za informatyzację zakładów produkcyjnych (Zakłady mięsne PAMSO S.A., Grupa Producentów Owoców GALSTER, Rowita Sp. J., Sieć Handlowa Eden Sp. z o.o.). Ponadto BPC do dyskusji zaprosiło dostawców rozwiązań informatycznych klasy ERP oraz MES, które są wykorzystywane przez przedsiębiorstwa tej branży (Primaco Sp. z o.o., APISystems Sp. z o.o., CompuTec S.A., CSB-System Polska Sp. z o.o.)
Eksperci na spotkaniu poruszyli następujące tematy:
· Wpływ bieżących problemów ekonomicznych na kondycję finansową polskich przedsiębiorstw branży spożywczej.
Embargo unijnej wieprzowiny, spadek cen surowca i pogłowia trzody chlewnej, rozporządzenie unijne ws. dopuszczalnej zawartości substancji smolistych w żywności, amerykański lobbing na żywność transgeniczną czy afery spożywcze – to według ekspertów jedynie część problemów, która dotyka producentów żywności. Uczestnicy debaty stwierdzili, że obecnie większym zagrożeniem dla kondycji ekonomicznej branży jest rosnąca pozycja hipermarketów i sieci handlowych;
· Finansowanie projektów informatycznych.
Gdy na rynku pojawiają się problemy ekonomiczne, przedsiębiorstwa branży spożywczej w pierwszej kolejności obcinają wydatki na informatyzację – stwierdzili eksperci branżowi. W trakcie dyskusji menadżerowie zwrócili jednak uwagę na nowe tendencje, które coraz wyraźniej kształtują się na rynku. Przedsiębiorstwa nowoczesne i rozwojowe nie wstrzymają budżetowania na IT w sytuacji kryzysu, lecz przeciwnie - inwestują w zaawansowane rozwiązania wspierające procesy biznesowe, by w przyszłości czerpać z nich wymierne korzyści;
· Systemy specjalizowane w branży spożywczej.
Według ekspertów kontrola jakości, rozliczanie produkcji, identyfikowanie towaru ze względu na miejsce pochodzenia, optymalizowanie zużycia energii – to obszary działalności przedsiębiorstwa produkcyjnego branży spożywczej, które najbardziej wymagają wsparcia przez wdrożenie zintegrowanych systemów informatycznych.
Uczestnicy spotkania zwrócili także uwagę na rosnącą rolę klastrów technologicznych w branży spożywczej w kontekście zaplanowanych na ten cel środków unijnych [okres programowania 2014 – 2020]. Wskazali na duże znaczenie informatyki w tym obszarze - ponieważ najbardziej kluczowe działania klastrów technologicznych muszą zostać objęte zintegrowanym systemem.
Szczegółowe informacje na temat Debaty oraz fotorelację znajdą Państwo pod adresem: http://synergia-it.pl/2014-02-24/warszawa-debata/