WedÅ‚ug raportu „Unijny sektor woÅ‚owiny: wyzwania i możliwoÅ›ci – mleko i miÄ™so” przygotowanego przez komitet ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Parlamentu Europejskiego, dopÅ‚aty bezpoÅ›rednie we wspólnotowym sektorze woÅ‚owiny powinny zostać kontynuowane. Jest to ważny element dyskusji, która toczy siÄ™ przy okazji obecnego przeglÄ…du Wspólnej Polityki Rolnej (WPR). Jak podkreÅ›lajÄ… autorzy raportu, dopÅ‚aty bezpoÅ›rednie w tym sektorze peÅ‚niÄ… istotna rolÄ™ w dochodach gospodarstw rolnych. SÄ… one nawet ważniejsze dla wyspecjalizowanych farm zajmujÄ…cych siÄ™ produkcjÄ… bydÅ‚a niż dla farm typowo mleczarskich. Zdaniem badaczy, farmerzy z gospodarstw produkujÄ…cych bydÅ‚o dostajÄ… w ramach tego wsparcia wiÄ™cej pieniÄ™dzy niż ze sprzedaży woÅ‚owiny. Ponadto, jak wynika z raportu, w najbliższych 10 latach produkcja mleka oraz woÅ‚owiny bÄ™dzie rosÅ‚a dziÄ™ki skutecznie dziaÅ‚ajÄ…cym strategiom marketingowym, finansowanym przez programy unijne. PrzyczyniÄ… siÄ™ one do dywersyfikacji produkcji w krajach UE oraz wzrostu eksportu poza WspólnotÄ™,
w szczególnoÅ›ci do kluczowych rynków zbytu, jak Chiny, Egipt i Indonezja.
ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA