Według raportu „Unijny sektor wołowiny: wyzwania i możliwości – mleko i mięso” przygotowanego przez komitet ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich Parlamentu Europejskiego, dopłaty bezpośrednie we wspólnotowym sektorze wołowiny powinny zostać kontynuowane. Jest to ważny element dyskusji, która toczy się przy okazji obecnego przeglądu Wspólnej Polityki Rolnej (WPR). Jak podkreślają autorzy raportu, dopłaty bezpośrednie w tym sektorze pełnią istotna rolę w dochodach gospodarstw rolnych. Są one nawet ważniejsze dla wyspecjalizowanych farm zajmujących się produkcją bydła niż dla farm typowo mleczarskich. Zdaniem badaczy, farmerzy z gospodarstw produkujących bydło dostają w ramach tego wsparcia więcej pieniędzy niż ze sprzedaży wołowiny. Ponadto, jak wynika z raportu, w najbliższych 10 latach produkcja mleka oraz wołowiny będzie rosła dzięki skutecznie działającym strategiom marketingowym, finansowanym przez programy unijne. Przyczynią się one do dywersyfikacji produkcji w krajach UE oraz wzrostu eksportu poza Wspólnotę,
w szczególności do kluczowych rynków zbytu, jak Chiny, Egipt i Indonezja.
Źródło: FAMMU/FAPA