Jak podaje Komisja Europejska (KE), w styczniu 2017 r. największy spadek cen w krajach UE
w horyzoncie rocznym wśród najważniejszych gatunków mięsa w dalszym ciągu dotyczył drobiu (-2,6%). Porównując poziom cen miesiąc do miesiąca okazuje się, że cena tego gatunku mięsa wzrosła w styczniu 2017 r. w stosunku do grudnia 2016 r. o 0,3%. W omawianym okresie średnia cena drobiu w krajach Wspólnoty kształtowała się na poziomie 1749,40 EUR/t.
Dla porównania średnia cena drobiu na rynku światowym wynosiła 1663,50 EUR/t (1765,60 USD/t). W styczniu 2017 r. średnia cena mięsa drobiowego na rynku światowym obniżyła się w porównaniu ze średnią ceną ze stycznia 2016 r. o 6,1%, natomiast w stosunku do ceny z grudnia 2016 r. zniżkowała o 0,5%. W omawianym okresie cena drobiu w Unii pozostawała na poziomie o 5% wyższym od ceny tego gatunku mięsa na rynku światowym.
Źródło: FAMMU/FAPA