WedÅ‚ug danych Komisji Europejskiej, w pierwszych dziesiÄ™ciu miesiÄ…cach 2016 r. UE wyeksportowaÅ‚a do krajów trzecich prawie 1,3 mln ton miÄ™sa, żywca, podrobów i przetworów drobiu – o ok. 8% wiÄ™cej niż w tym samym okresie 2015 r. W strukturze towarowej wywozu dominowaÅ‚o miÄ™so
i przetwory kurczÄ…t (86% eksportu drobiu ogóÅ‚em), których sprzedaż poza UE wzrosÅ‚a o 9% do ponad 1 mln ton. ZwiÄ™kszyÅ‚ siÄ™ również wywóz miÄ™sa i przetworów z indyków (+9% do 123 tys. ton), miÄ™sa kaczek (+4% do 4,5 tys. ton) i gÄ™si (+21% do 2,1 tys. ton). Niższa byÅ‚a natomiast sprzedaż żywego drobiu (-7% do 12 tys. ton) oraz pozostaÅ‚ych produktów: podrobów i tÅ‚uszczu drobiowego (-9% do 28 tys. ton).
GÅ‚ównymi eksporterami drobiu poza ugrupowanie byÅ‚y tradycyjnie Holandia, Francja i Polska. UdziaÅ‚ Polski w unijnym wywozie wyniósÅ‚ 16%, a w ciÄ…gu roku dostawy zwiÄ™kszyÅ‚y siÄ™ o 36%.
ŹródÅ‚o: FAMMU/FAPA