Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszych dziesięciu miesiącach 2016 r. UE wyeksportowała do krajów trzecich prawie 1,3 mln ton mięsa, żywca, podrobów i przetworów drobiu – o ok. 8% więcej niż w tym samym okresie 2015 r. W strukturze towarowej wywozu dominowało mięso
i przetwory kurcząt (86% eksportu drobiu ogółem), których sprzedaż poza UE wzrosła o 9% do ponad 1 mln ton. Zwiększył się również wywóz mięsa i przetworów z indyków (+9% do 123 tys. ton), mięsa kaczek (+4% do 4,5 tys. ton) i gęsi (+21% do 2,1 tys. ton). Niższa była natomiast sprzedaż żywego drobiu (-7% do 12 tys. ton) oraz pozostałych produktów: podrobów i tłuszczu drobiowego (-9% do 28 tys. ton).
Głównymi eksporterami drobiu poza ugrupowanie były tradycyjnie Holandia, Francja i Polska. Udział Polski w unijnym wywozie wyniósł 16%, a w ciągu roku dostawy zwiększyły się o 36%.
Źródło: FAMMU/FAPA