Od lat dynamicznie rośnie polski eksport mięsa drobiowego i w 2016 r. może być bliski 1 mln ton.
W okresie oÅ›miu miesiÄ™cy 2016 r. z kraju wywieziono 617 tys. ton miÄ™sa drobiowego (o 16% wiÄ™cej). Struktura gatunkowa eksportu jest adekwatna do struktury produkcji. Eksport miÄ™sa kurzego wyniósÅ‚ 473 tys. ton, o 16% wiÄ™cej niż w porównywalnym okresie 2015 r., a indyczego 116 tys. ton, o 12% wiÄ™cej. Eksport miÄ™sa z kaczek wzrósÅ‚ w tym okresie o 8%, do 8,2 tys. ton, a perliczek o 30%, do 3,3 tys. ton, natomiast eksport gÄ™siny zmniejszyÅ‚ siÄ™ o 11%, do 2,5 tys. ton.
ŹródÅ‚o: ARR