Według oficjalnych danych statystycznych, w okresie styczeń- kwiecień 2014 r. Białoruś zwiększyła eksport mięsa i podrobów z drobiu o 15% w skali roku do 38,6 tys. ton, informuje FAMMU/FAPPA. Wartość wywozu wzrosła o 2,6% do 74,1 mln USD. Prawie wyłącznym odbiorcą białoruskiego drobiu była Rosja (99%), a pozostałe ilości trafiły do innych członków Wspólnoty Niepodległych Państw (WNP) – Armenii, Kazachstanu, Kirgistanu i na Ukrainę. Jednocześnie import zmalał o połowę do 1,9 tys. ton o wartości 2,7 mln USD. Prawie połowa przywozu (43%) pochodziła z Polski, a mniejszymi dostawcami były Belgia, Węgr, Łotwa, Litwa, Francja, Rosja i Ukraina. Produkcja drobiu na Białorusi w omawianym okresie wyniosła 68,1 tys. ton i była o 4,7% wyższa niż przed rokiem.