Eksport wieprzowiny z Unii- spadek w I półroczu - FirmyMiesne.pl portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polscei na świecie
Portal o rynku mięsa i wędlin
[zamknij] Szanowni Państwo, informujemy iż Translator Google może zniekształcać oryginalny tekst i powodować błędy komunikacyjne. W przypadku pytań prosimy o kontakt od poniedziałku do piątku w godz. 8:00 - 16:00 pod numerem tel. 694 760 702 lub mailowo biuro@firmymiesne.pl

Partner główny portalu

Eksport wieprzowiny z Unii- spadek w I półroczu

Według danych Komisji Europejskiej, w pierwszej połowie br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ponad 1,48 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 1% mniej niż w tym samym okresie 2012 r.
 
W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miała mrożona wieprzowina (42%) i podroby (33%), których wyekspediowano odpowiednio o 1% i 2,5% więcej niż przed rokiem. Z uwagi na obniżenie pogłowia trzody chlewnej w UE, wysyłki żywca były jednak o 40% niższe, spadł również wywóz świeżego mięsa (-21%). 
 
Najwięcej produktów z sektora wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Polska, Francja i Holandia. Większość głównych eksporterów unijnych zanotowała spadki wywozu, z wyjątkiem Polski, Francji i Wielkiej Brytanii. W tym roku zmieniła się nieco struktura geograficzna unijnego eksportu – wzrosły dostawy do Chin (+37%), na Filipiny (+42%) i do Australii (+4%). Obniżyła się natomiast sprzedaż do głównego odbiorcy wieprzowiny z UE – Rosji (-8%), a także do Hongkongu (-11%), Japonii (-3%), Korei Płd. (-40%), na Ukrainę (-18%) i Białoruś (-30%). Wywóz do krajów azjatyckich stanowił prawie połowę całkowitego eksportu.
 
W okresie od stycznia do czerwca br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich ok. 16 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 4,6% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby (47%) i mięso mrożone (30%). Największymi dostawcami wieprzowiny do UE były tradycyjnie Szwajcaria i Chile, import z tych krajów obniżył się odpowiednio o 13% i 17%.
 
Źródło: FAMMU/FAPA
FirmyMiesne - portal informacyjno - handlowy o rynku mięsa i wędlin w Polsce i na świecie

Drogi Użytkowniku!

Wchodząc na stronę portalu FirmyMiesne.pl przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i dane dotyczące aktywności lub urządzeń użytkownika. Przetwarzamy Twoje dane także w przypadku gdy: rejestrujesz się na portalu FirmyMiesne.pl, chcesz dodać ogłoszenie do Giełdy Mięsnej lub chcesz zamówić usługi online. W przypadku gdy dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, są traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administrator danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania znajdziesz w Polityce Prywatności klikając tutaj. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci prawo do poprawienia danych, ograniczenia przetwarzania, żądania usunięcia danych, przeniesienia danych. Szanujemy Twoja decyzję. Jeśli masz zastrzeżenia w tej kwestii wyślij nam informację na adres biuro@firmymiesne.pl

Proszę kliknij w przycisk "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług portalu FirmyMiesne.pl, w tym ze stron internetowych i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "komputerowej", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach Cookiem. Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.