W pierwszej dekadzie grudnia 2016 r. delegacja ekspertów i producentów drobiu z Europy wzięła udział w jednych z najważniejszych targów spożywczych w regionie Zatoki Perskiej - SIAL Middle East w Abu Dhabi. Jest to obecnie najszybciej rozwijające się wydarzenie targowe branży spożywczej w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Targi te stanowią miejsce spotkań dostawców żywności z całego świata z odbiorcami pochodzącymi przede wszystkim z krajów Zatoki Perskiej, dając szansę promocji i zwiększenia rozpoznawalności europejskiego drobiu i systemu produkcji QAFP wśród potencjalnych klientów, zbudowania relacji i wymiany doświadczeń z partnerami zainteresowanymi współpracą handlową.
W dniu poprzedzającym targi odbyło się seminarium skierowane do przedstawicieli biznesu Zjednoczonych Emiratów Arabskich – importerów, dystrybutorów i przetwórców drobiu. Uczestnicy mieli okazję wysłuchać wystąpienia Radcy Sebastiana Stępnickiego - Kierownika Wydziału Handlu i Inwestycji Ambasady RP w Abu Dhabi. W swoim przemówieniu Radca zwrócił szczególną uwagę na wieloletnią tradycję hodowli drobiu w Polsce i rosnącą światową popularność polskiego drobiu, cenionego za jakość, smak i szeroką, przystępną cenowo ofertę, wysyłanego już do ponad 80 krajów na świecie.
Dyrektor Generalny Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej Łukasz Dominiak w wygłoszonej w Abu Dhabi prezentacji podkreślił jak znaczącą rolę odgrywają kraje Zatoki Perskiej w strukturze eksportu drobiu z Europy i jak znaczący potencjał reprezentuje w tym zakresie Polska. Prezentacja dr Aleksandry Porady, Lekarza Weterynarii i eksperta Programu, skoncentrowana była na informacjach dotyczących zabezpieczenia wysokiej jakości produkcji drobiarskiej i bezpieczeństwa zdrowotnego drobiu w Europie. Pani Doktor podkreśliła znaczenie systemów jakości, w tym systemu Quality Assurance for Food Products (QAFP) dla zapewnienia nie tylko bezpieczeństwa, ale także odpowiednich walorów smakowych i struktury mięsa drobiowego.
W czasie 3 dni targowych: 5-7 grudnia 2016 r. reprezentanci producentów oraz eksperci Programu odbyli szereg spotkań o charakterze biznesowym z potencjalnymi lokalnymi odbiorcami drobiu, w tym mięsa produkowanego w systemie jakości QAFP. Doszło także do spotkania z przedstawicielem ESMA (Emirates Authority for Standarisation and Metrology), dzięki któremu producenci zdobyli szerszą wiedzę nt. stosowania zasad halal podczas procesu produkcji drobiu. Spotkania odbywały się na stoisku Programu „Europejski drób” o powierzchni 72 m. kw., gdzie jednocześnie Goście mieli okazję wziąć udział w pokazach kulinarnych i degustacji dań przygotowanych na sposób europejski przez znakomitych kucharzy pod przewodnictwem szefa kuchni Artura Moroza.
Źródło: Krajowa Rada Drobiarstwa